Behandeling van wratten

Huismiddeltjes zijn voor veel mensen de eerste stap in het verwijderen van een wrat. Sommige van deze behandelingen kunnen succesvol zijn, maar het duurt vaak langer voor ze werken of ze werken helemaal niet.

Het belangrijkste is: je immuunsysteem ondersteunen en de verspreiding van wratten voorkomen. Ga preventief te werk: vermijd het om blootsvoets rond te lopen, deel geen gebruiksvoorwerpen voor persoonlijke hygiëne en raak wratten niet aan, zowel je eigen wratten als die van iemand anders. Draag slippers op openbare, natte plaatsen, zoals sauna’s, zwembaden en douches in sportcentra.

 

De behandeling hangt altijd af van hoe consequent je jezelf aan de gekozen behandelingsmethode houdt en hoe “hardnekkig” uw wrat is. De meeste behandelingen duren een aantal weken of maanden.

 

Huisartsen in Nederland adviseren het natuurlijke beloop van de wrat af te wachten. Nederlandse huisartsen gaan alleen tot behandeling over als je veel last hebt van de wratten. In dat geval maakt de huisarts samen met jou of je kind een keuze tussen de behandeling met salicylzuurzalf, cryotherapie of een combinatie van beide.

 

Het verwijderen van wratten valt onder de basiszorg als dit door de huisarts wordt gedaan. Wratten worden soms in het ziekenhuis verwijderd. Dan wordt de behandeling verrekend met uw eigen risico. In de meeste gevallen behandelt de huisarts de wrat of wratten zelf. Alleen als er sprake is van zeer uitgebreide wratten, vooral als deze hardnekkig zijn of toenemen, zal de huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog.

 

Behandeling van wratten bij kinderen

Als je wratten bij kinderen wilt behandelen, dan kies je in eerste instantie voor iets dat eenvoudig en pijnloos is. Er zijn removers beschikbaar die geschikt zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. Er zijn ook middelen beschikbaar die geschikt zijn voor behandeling van hardnekkige wratten bij kinderen vanaf 12 jaar.   

Belangrijk bij bevriezing van wratten is dat direct contact tussen de huid en het vloeibare gas in de verstuiver vermeden wordt. Bij applicators met een metalen precisietip kan het gebied dat bevroren wordt gecontroleerd worden door middel van de hoeveelheid druk die uitgeoefend wordt op de metalen applicator. Door meer druk te geven wordt een groter deel van de huid geraakt en daardoor wordt het bevroren gebied groter. Bij lichte druk, is het contact kleiner en zo kunnen kleinere wratten en voetwratten (verrucae) met dezelfde nauwkeurigheid en hetzelfde comfort behandeld worden.