Behandelingen voor handwratten

Gewone hand– en vingerwratten zijn kleine, korrelige uitstulpingen van de huid. Ze voelen ruw aan en bevatten kleine zwarte stipjes, sommigen noemen de stipjes zaadjes. Dit zijn echter kleine, verstopte bloedvaatjes.

Het doel van de behandeling is om de wrat te vernietigen, het immuunsysteem te stimuleren en om het virus aan te vallen, of beide. De behandeling kan weken of maanden duren. Zelfs met behandeling, kunnen wratten terugkomen en zich verder verspreiden. Dokters starten meestal eerst met de minst pijnlijke methoden, vooral bij jonge kinderen.

Salicylzuur

Wrattenmedicijnen op voorschrift, met salicylzuur werkt doordat het de lagen van de wrat in fasen verwijderd. Salicylzuur werkt beter wanneer het gecombineerd wordt met bevriezen.

Cryotherapie

Een vriesbehandeling bij een arts houdt in dat er vloeibare stikstof aangebracht wordt op de wrat. Door het bevriezen ontstaat er een blaar onder en rond de wrat. Het dode weefsel verdwijnt binnen ongeveer één à twee weken. Deze methode stimuleert het immuunsysteem om virale wratten te bevechten. Het kan zijn dat je meer dan één behandeling nodig hebt.

Bi –of Trichloorazijnzuur

Wanneer salicylzuur of bevriezen niet werkt, kan het zijn dat de arts bi- of trichloorazijnzuur zal toepassen. Bij deze methode verwijdert hij eerst de bovenlaag van de wrat en brengt hij het zuur aan met een houten tandenstoker. Hiervoor zijn ongeveer twee keer per week herhaalbehandelingen nodig. Neveneffecten zijn branden en steken.

Laser

Er bestaan laserbehandeling en gepulseerde kleurstof laserbehandeling. De behandeling veroorzaakt brandwonden en verschroeit de kleine bloedvaten. De geïnfecteerde huid sterft uiteindelijk af en daarna valt de wrat eraf. Het bewijs voor de doeltreffendheid van deze methode is beperkt en de behandeling kan pijn en littekens veroorzaken.