Thuis wratten bevriezen

Een wrat thuis bevriezen kan met cryotherapie. Bij cryotherapie wordt met een zeer koude substantie de wrat weggevroren. Cryotherapie is een vaak gebruikte behandelmethode voor wratten.

Deze kan uitgevoerd worden bij de arts of met verschillende zelfzorgproducten, verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het bevriezen van de huid veroorzaakt schade aan de cellen waarin de wrat genesteld zit en die de wrat beschermen. Onder de wrat kan, na bevriezing, een onderhuidse blaar vormen. Deze blaar zorgt er uiteindelijk ook voor dat de wrat eraf valt. De beschadigde huidcellen, waaronder ook het weefsel van de wrat en het weefsel dat geïnfecteerd werd door het virus, worden zodoende afgestoten door het lichaam. De toepassing duurt minder dan een minuut en de resultaten zijn zichtbaar binnen één of twee weken.

Na de behandeling valt de wrat binnen een aantal weken af. De behandeling heeft weinig risico op littekens. Recentelijk zijn er geavanceerde versies gemaakt voor cryotherapie als zelfzorgmiddel. Deze bevriezen de wrat met een nauwkeurigheid van een millimeter, wat zorgt voor minder ongemak en minder bevriezing van de omringende huid.

Cryotherapie bij wratten met vloeibare stikstof

Cryotherapie is de standaardbehandeling voor het verwijderen van wratten. Deze wordt al vele jaren met succes toegepast door professionals in de gezondheidszorg. Traditioneel wordt vloeibare stikstof gebruikt om de wrat te bevriezen, waardoor het weefsel vernietigd wordt en de bloedtoevoer naar de wrat stopt. 

Cryotherapie is een standaardbehandeling voor wratten. Deze kan door een huisarts uitgevoerd worden. De toepassing van vloeibare stikstof duurt gewoonlijk minder dan een minuut. De arts kan soms wat van de bovenkant van de wrat afsnijden met een klein mesje voordat hij de vloeibare stikstof aanbrengt. Cryotherapie met vloeibare stikstof is pijnlijk. Meestal is een plaatselijk verdoving niet nodig, maar in sommige gevallen wordt dit wel gebruikt. De arts brengt de vloeibare stikstof aan op de wrat met een wattenstaafje. De vloeibare stikstof kan ook direct op de wrat gespoten worden.

Voor de meeste wratten zijn één tot vier behandelingen nodig, met tussenpozen van één tot drie weken tussen elke behandeling. Doorgaans zijn er maar één of twee behandelingen nodig om de wrat doeltreffend te verwijderen. Cryotherapie met een kleine bevriezingstip is een pijnloze procedure met slechts een licht stekend gevoel tijdens de behandeling. Doorgaans zijn vervolgbehandelingen noodzakelijk bij hardnekkige wratten.