Verwijdering van wratten met laser

Bij laserchirurgie wordt gebruik gemaakt van een intense laserstraal om het weefsel van de wrat en de bloedtoevoer ervan te verbranden, waardoor de wrat vernietigd wordt. Een nieuw type van laser werd ontwikkeld om verschillende types van huiddefecten te behandelen; de gepulseerde kleurstoflaser. Deze nieuwe laser is veelbelovend wanneer het gaat om het doeltreffend behandelen van wratten.

Gepulseerde kleurstoflaserbehandeling verbrandt kleine bloedvaatjes (het schroeit ze dicht). Het geïnfecteerde weefsel sterft af en de wrat valt eraf. De wrat zal, uit zichzelf, na een paar weken af vallen. Laser gebruiken om wratten te verwijderen is gewoonlijk niet de eerste keuze om ze te verwijderen. Het bewijs voor de doeltreffendheid van deze methode is nog beperkt en de behandeling kan pijn en littekenvorming veroorzaken. De methode wordt soms toegepast wanneer de wratten wijdverspreid zijn en andere behandelingen gefaald hebben. Laser kan gebruikt worden als een laatste redmiddel bij de behandeling van wratten. Het is geschikt om grote oppervlakken in één keer te behandelen en wordt dan als veilig beschouwd.

Gewoonlijk is anesthesie noodzakelijk om het gebied dat behandeld zal worden met de laser te verdoven. Het behandelde gebied kan pijnlijk aanvoelen tot enkele dagen na de laserbehandeling. Voor hardnekkige wratten kunnen vijf of meer behandelingen nodig zijn. Dit is gewoonlijk duurder dan andere behandelingen.

Het heeft weinig voordelen om wratten te verwijderen met laser tenzij ze zeer groot zijn (mozaïekwratten) of als er een groot aantal wratten weggehaald moet worden. De risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van de laser zijn hetzelfde als bij het wegsnijden van wratten. Deze zijn onder andere infectie en de ontwikkeling van littekenweefsel na de genezing.