Voetwratten snel verwijderen

Zelfzorgmiddelen tegen wratten bestaan uit: crèmes, gels, aanstipvloeistoffen voor de huid en pleisters met medicijnen waarin salicylzuur zit, die de bovenlaag van de aangetaste huid af doen schilferen. Er bestaan ook koude sprays die dimethylether en propaan bevatten die de wrat bevriezen. Een doeltreffende methode is een gecombineerde behandeling met salicylzuur en cryotherapie.

Een meta-analyse toonde aan dat er bij een gecombineerde therapie met salicylzuur en cryotherapie een hoger slagingspercentage is dan bij of salicylzuur, of cryotherapie alleen. Tussen de sessies waarbij de wrat bevroren wordt, wordt elke dag salicylzuur op de wrat aangebracht. Ook is er in Nederland een oplossing met mierenzuur, welke eens per week maar hoeft te worden aangebracht. Het salicylzuur of mierenzuur mag gebruikt zolang er geen blaren, korsten aanwezig zijn op de wrat en/of het pijnlijke gevoel niet verdwenen is.

Er zijn inmiddels voldoende resulaten beschikbaar die het gebruik van salicylzuur en cryotherapie voor de behandeling van wratten ondersteunen.

Wanneer je kiest voor cryotherapie, kies voor een cryotherapieproduct dat lang en intensief kan bevriezen en waarvan de bevriezing zo lang mogelijk aanhoudt. Veel producten verliezen te snel de temperatuur die nodig is om de wrat voldoende te bevriezen. Kies een applicator die qua diameter overeenkomst met de diameter van de wratten is 5 mm. Er zijn vrij verkrijgbare producten beschikbaar die een bevriezingsprofiel hebben dat vergelijkbaar is met dat van producten die gebruikt worden door zorgprofessionals om wratten te verwijderen. Deze producten behouden langer dan 30 seconden bevrieskracht.

 

 

Dermatologisch onderzoek heeft aangetoond dat de wrat na toepassing nog minimaal 30 seconden onder het vriespunt zou moeten blijven om een maximale werking te verkrijgen.

 

Genezing van voetwratten

Tijd is het enige “geneesmiddel” voor voetwratten. Wat je ook doet, ze gaan normaal gesproken vanzelf weg.  Tenzij er een onderliggende aandoening is die het immuunsysteem aantast. Het nadeel van de methode tijd is dat het een tijdje kan duren voor de wratten verdwijnen. Drie op de tien wratten zullen binnen 10 weken verdwijnen en binnen twee jaar gaat twee derden van alle wratten alsnog weg zonder behandeling. Maar als wratten na twee jaar nog niet zijn verdwenen, dan is de kans kleiner dat ze nog vanzelf weggaan. Wratten lijken langer aanwezig te blijven bij oudere kinderen en volwassenen.

 

* verwijst naar Bron: Br J Dermatol. 2011 Aug;165(2):233-46. doi: 10.1111/j.1365-2133.2011.10218.x. Epub 26 mei 2011.Efficacy of topical treatments for cutaneous warts: a meta-analysis and pooled analysis of randomized controlled trials.Kwok CS1, Holland R, Gibbs S.