Behandeling met salicylzuur bij wratten

Een plaatselijke behandeling tegen wratten met zuren kan ook zeer nuttig zijn. Het voordeel van dit type behandeling is het feit dat dit zo goed als pijnloos is en dat de activiteiten niet beperkt hoeven te worden. Het nadeel is dat er vaak verscheidene behandelingen noodzakelijk zijn en dat de kans dat de behandeling faalt groter is dan bij chirurgische verwijdering van de wrat.

Behandeling met salicylzuur bij wratten

Een plaatselijke behandeling tegen wratten met zuren kan ook zeer nuttig zijn. Het voordeel van dit type behandeling is het feit dat dit zo goed als pijnloos is en dat de activiteiten niet beperkt hoeven te worden. Het nadeel is dat er vaak verscheidene behandelingen noodzakelijk zijn en dat de kans dat de behandeling faalt groter is dan bij chirurgische verwijdering van de wrat.

Een combinatie van een behandeling met salicylzuur en cryotherapie kan een hoger genezingspercentage hebben dan ofwel salicylzuur, ofwel cryotherapie alleen.

Een oplossing met salicylzuur:

Voor je een dergelijke oplossing aanbrengt, kan je de wrat laten weken in warm water. Dit maakt de huid zachter en het verhoogt het effect van de toegepaste oplossing.

Behandel wratten met deze zuuroplossing voor het naar bed gaan: je moet deze rechtstreeks op de aangetaste gebieden aanbrengen; de gezonde huid mag niet blootgesteld worden aan het zuur. Dek de wratten of het gebied om de wratten af met een pleister. ’s Morgens was je het zuur weg. Na een lange-termijn behandeling worden wratten zachter door het medicijn en kunnen ze verwijderd worden met een puimsteen of vijl.

Salicylzalf

Een zalf met zestig procent salicylzuur wordt vaak gebruikt om wratten te verwijderen. Om het effect ervan te verhogen, maak je de aangetaste huid schoon met warm water alvorens de zalf aan te brengen. Wacht tot de huid droog is en ga dan pas verder met het aanbrengen van de zalf. Bedek de aangetaste huid met een dunne laag zalf.

Het behandelde oppervlak moet in contact blijven met de zalf. Dat is ook de reden  waarom dergelijke behandelingen meestal uitgevoerd worden voor het naar bed gaan. ’s Morgens behandel je de wrat met een puimsteen. Het verloop van de behandeling is strikt individueel bepaald en deze moet volgehouden worden tot de wrat volledig verdwenen is.

 

Pads met salicylzuur tegen wratten:

Deze behandelmethode is comfortabeler dan de voorgaande. Bij bijna elke apotheek kun je speciale pads kopen om wratten te verwijderen. Deze bevatten zwavel en salicylzuur. Door het ontschilferend effect van salicylzuur maakt deze pad de verhoornde huidlaag zachter, het lost ze op en stoot ze af.

Voordat je pads met salicylzuur op de wratten aanbrengt op het aangetaste gebied, moet je de wrat stomen en drogen. De pleister moet gedurende twee dagen op de huid blijven. Nadien verwijder je deze en laat je de wrat in warm water weken. De huidlagen die zachter geworden zijn, kunnen zachtjes verwijderd worden met een puimsteen of vijl.

Herhaal de procedure enkele keren als de wratten niet verdwenen zijn na de eerste keer.

Trichloorazijnzuur voor wratten

Er zijn vandaag de dag verschillende producten om wratten te verwijderen met zuur en meestal is dit salicylzuur. Trichloorazijnzuur (TCA) wordt ook vaak gebruikt. TCA wordt ook gebruikt voor cosmetische behandelingen en om tattoos te verwijderen. Het is een heldere vloeistof die eens per week op de wrat wordt aangebracht door een professional uit de gezondheidszorg, tot de wrat wit wordt en krimpt. TCA is ook vrij verkrijgbaar, in een concentratie met een oplossing tot 80%, en het kan veilig thuis gebruikt worden. Er is ook een minder sterke oplossing beschikbaar, die doeltreffend is voor de behandeling van wratten.

Consumenten zouden ervoor moeten zorgen dat TCA aangebracht wordt door een zorgprofessional of een dermatoloog, om de kans op irritatie kleiner te maken. De behandeling kan ten minste zes tot tien weken duren voordat de wratten compleet weg zijn. Het effect van TCA is meestal goed onder controle te houden. Het kan littekenvorming op de huid veroorzaken.

Het effect van trichloorazijnzuur op wratten                                                               

Het aanbrengen kan trichloorazijnzuur kan lichte ongemakken veroorzaken. Gedurende de behandeling, kan de patiënt het volgende ervaren: 

  • Een branderig gevoel, tot de oplossing opgedroogd is.
  • Zwelling van het gebied waarop TCA aangebracht werd.
  • Gevoeligheid van het gebied.
  • Huidirritatie, maar niet over het gehele lichaam.

Vergeet niet om onmiddellijk een arts te consulteren wanneer het ongemak langdurig of ernstig wordt. Symptomen zoals een piepende ademhaling, druk op de borst, koorts, jeuk, zwelling van de lippen, tong of keel en uitslag kunnen ernstige nevenwerkingen zijn van TCA.

Behandeling met zuur voor voetwratten

Wratten en voetwratten komen voor in alle vormen en maten. Ze kunnen voorkomen op elk lichaamsdeel, maar meestal komen ze voor op de handen en voeten. Er is geen verschil in de behandeling van gewone wratten en voetwratten. Zo lang je wratten of voetwratten hebt, zou je ook voorzorgsmaatregelen moeten nemen om anderen niet te besmetten. Behandelingen met zuren werken op dezelfde manier in op wratten als op voetwratten. Ze werken op basis van het principe dat de huidcellen die het virus bevatten en die de wrat vormen, zachter worden of doet afsterven. Gebruik een vijl of puimsteen om de oude huid regelmatig weg te halen. Er zal nieuwe huid onder groeien. Dit is gezond weefsel dat het virus niet bevat. Het is belangrijk om de behandeling vol te houden.

Als je een slechte bloedcirculatie hebt, bijvoorbeeld door diabetes of perifere arteriële ziekte, dan moet je eerst een arts raadplegen voordat je een wrat of voetwrat zelf behandelt.