Geïnfecteerde wratten

Wratten worden veroorzaakt door virale infecties, maar kunnen soms gaan ontsteken. Dan komt er pus uit de wrat en deze kan gaan bloeden. De wrat is dan geïnfecteerd met bacteriën. Een wrat met pus wordt gewoonlijk behandeld met lokale of orale antibiotica en soms zal de huisarts hiervoor een combinatie van beide voorschrijven.

Wratten die pus bevatten zijn zeer besmettelijk en de infectie kan zich gemakkelijk verspreiden naar andere mensen en lichaamsdelen. Neem ook contact op met een arts, wanneer de wrat of de huid er omheen:

  • pijn doet;
  • rood is;
  • bloedt;
  • gezwollen is;
  • pus bevat;

 

Op een wrat met pus moeten warme kompressen gelegd worden om de ontsteking te genezen en de pus er beter uit te laten lopen. Een wrat met pus moet men nooit thuis doorprikken om de pus eruit te laten lopen, want dit zou de infectie erger kunnen maken en geeft een groot risico op verspreiding van het wrattenvirus. Een warm kompres kan verscheidene keren per dag toegepast worden, maar hiervoor moet wel elke keer een schoon kompres gebruikt worden, opdat bacteriën niet geherintroduceerd zouden worden in het gebied. Symptomen van wratten met pus kunnen plaatselijke ontsteking, roodheid, pijn en een hogere temperatuur op die plaats veroorzaken. Koorts, rillingen en spierpijn kunnen ook optreden wanneer de infectie het hele lichaam heeft getroffen.

De kleur van de pus kan variëren tussen een lichte strokleur tot donkerbruin of zwart. Rode of roze pus wordt veroorzaakt door een combinatie van bloed en pus. Dit is echter geen teken dat de infectie erger is dan wanneer er enkel pus zonder bloed zou zijn. Pus kan waterig zijn, maar ook dik en kleverig. De dikte of de hoeveelheid pus is ook geen indicatie van de ernst of het type van de infectie.

Wanneer een wrat met pus uit zichzelf leeg begint te lopen, dan moet het gebied voorzichtig gewassen worden met een milde zeep en warm water. Een vrij verkrijgbare antibacteriële zalf kan hierop aangebracht worden en het gebied moet afgedekt worden met een steriel verband. Wanneer er pus uit de wrat blijft komen, moet deze afgedekt blijven om de infectie niet te verspreiden en moet je contact opnemen met een arts.

Pijnlijke voetwratten

Verrucae zijn voetwratten die vooral voorkomen op de gebieden van de voet waar het gewicht van de persoon op rust (zoals de hiel en de bal van de voet). Ze kunnen pijn veroorzaken, vooral bij het lopen. Ook kunnen ze uiteindelijk rugpijn of pijnlijke benen veroorzaken door de veranderde houding of het lopen bemoeilijken. Er is meer kans dat een wrat op de voetzool voor ongemakken zorgt dan bij wratten op andere plekken, zoals de handen. Pijn is een reden om de wrat te behandelen. Wanneer je een voetwrat hebt en ook lijdt aan diabetes of een andere medisch probleem, heb je een grotere kans sneller infecties op te lopen. Die op hun beurt trager genezen. Het is verstandig om contact op te nemen met een arts als je een wrat hebt en een andere gezondheidsprobleem. Een voetwrat kan ontsteken. Bij mensen met diabetes genezen voetinfecties moeizaam.