Lichaamswratten

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. Er bestaan ten minste 100 verschillende vormen van HPV, die wratten kunnen veroorzaken op verschillende lichaamsdelen. Hoewel wratten er lelijk uit kunnen zien, zijn ze meestal onschuldig, wel kunnen ze zich verspreiden naar andere lichaamsdelen.

Ieders immuunsysteem reageert anders op wratten. Een persoon kan blootgesteld worden aan het virus en geen wratten krijgen. Anderen kunnen vele wratten tegelijkertijd krijgen. Wanneer je veel wratten tegelijk krijgt, kan het een goed idee zijn om bij uw huisarts langs te gaan. Een arts kan de beste behandelmethode helpen bepalen en bevestigen dat de bultjes die zich gevormd hebben op uw torso, gezicht en hals inderdaad wratten zijn.

Er zijn vier basistypes wratten (i.e., verschillende vormen van het virus verkiezen cellen op specifieke lichaamsdelen), waaronder:

  • Gewone wratten (het soort dat op handen en voeten groeit)
  • Voetwratten (deze groeien op voeten)
  • Vlakke wratten (groeien op handen, knieën en benen)
  • Genitale wratten(dit spreekt voor zich, ze groeien niet op uw genen!). Wortie is niet geschikt voor de behandeling van genitale wratten

 

Wratten op benen, knieën en ellebogen

Wratten die groeien als kleine, goedaardige en onschuldige gezwelletjes op de huid zijn vlakke wratten. Ze kunnen zich overal op de huid ontwikkelen, maar komen het vaakst voor op de knieën, benen, armen en ellebogen. Deze verdikte uitgroeisels van de huid zijn duidelijk begrensd. Ze komen vaak voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen besmet worden met deze virale wratten. Ze zijn besmettelijk en de eerste 90 dagen kan je jezelf en anderen ook weer opnieuw besmetten. De meeste van deze waterwratjes zijn huidkleurig met een ruw of vlak oppervlak. Ze kunnen apart of in groepen voorkomen. Vaak verdwijnen ze zonder behandeling na zes maanden, maar ze kunnen soms tot een of twee jaar op de huid aanwezig blijven.

Wratten kunnen behandeling nodig hebben wanneer ze groter of pijnlijk worden. Veel mensen willen ze verwijderen om cosmetische redenen, vooral wanneer ze voorkomen op zichtbare lichaamsdelen.