Likdoorn vs. wrat

Mensen verwarren voetwratten/verrucae vaak met likdoorns omdat ze zo op elkaar lijken en ook op dezelfde plaatsen op de voeten voorkomen. Al lijken likdoorns en wratten op elkaar, ze zijn totaal verschillend. Wratten kunnen voorkomen op het hele lichaam, maar likdoorns vinden we alleen op de voeten.

De voornaamste verschillen tussen voetwratten en likdoorns zijn de plaats van voorkomen, het hoe ze eruit zien en het aantal.

Voetwratten komen voornamelijk voor op de hiel en de bal van de voet of onderaan de dikke teen. Likdoorns komen gewoonlijk voor tussen en op de top van de tenen, maar soms ook op de bal van de voet en de hiel. Een wrat zal een droog, korstig oppervlak hebben met kleine zwarte stipjes diep van binnen. Terwijl een likdoorn een dik, eeltig oppervlak zal hebben zonder zwarte stipjes. Wratten ontwikkelen zich vaak in clusters, terwijl likdoorns altijd alleen voorkomen en op verschillende plaatsen op de voet kunnen voorkomen. Voetwratten worden vaak doorgegeven door blootsvoets te wandelen in gemeenschappelijke plaatsen zoals openbare zwembaden en douches. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en zijn besmettelijk. Het virus kan de huid binnendringen via een sneetje en groeit dan naar binnen, wat verdikking en schade aan de huid veroorzaakt en ook zorgt voor het ontstaan van wratten.

Likdoorns treden meestal op wanneer een uitstekend bot in de voet tegen de binnenkant van de schoen drukt. De druk zorgt ervoor dat de huid verdikt op dat punt en creƫert een hard oppervlak. Dit hard oppervlak wordt dan de kern van de likdoorn, die diep in de voet dringt. De likdoorn ontwikkelt zich kegelvormig vanaf dit punt naar binnen, wat op zijn beurt ook op de voet drukt en pijn veroorzaakt. Dit kan zeer oncomfortabel aanvoelen, alsof je rondloopt met een steen in uw schoen. Likdoorns zijn niet besmettelijk, wratten zijn dat wel. Wortie is niet geschikt voor de behandeling van likdoorns.