Wat veroorzaakt wratten?

Verschillende HPV (humaan papillomavirus) -stammen kunnen wratten veroorzaken. Wratten hebben een ruwe textuur omdat het virus keratine vormt, een hard proteïne op de bovenlaag op de huid, dat snel groeit.

Het virus dat wratten veroorzaakt, kan doorgegeven worden door nauw huidcontact en door contact met handdoeken of schoenen die gebruikt zijn door mensen met wratten. Zodra een handdoek gewassen is, kunnen wratten niet meer geïnoculeerd worden. Het virus dat wratten veroorzaakt kan zich verspreiden naar andere lichaamsdelen wanneer de wrat beschadigd is door scheren, krabben of bijten. Op vingernagels bijten kan wratten doen verspreiden naar de vingertoppen en rond de nagels.

Wratten krijgen, heeft een relatie met het immuunsysteem. Sommige mensen ontwikkelen dit, wanneer ze in aanraking komen met HPV, terwijl bij anderen dit niet het geval is. Het risico om wratten te krijgen van een andere persoon is redelijk klein, maar het bestaat. Genitale wratten zijn veel besmettelijker. 

Een persoon met een beschadigde of natte huid, of die in contact komt met ruwe ondergrond heeft meer kans om besmet te worden. 

 

Hoe krijg je voetwratten?

Een HPV-virusstam kan voetwratten veroorzaken. Het virus dat wratten veroorzaakt kan doorgegeven worden door nauw huidcontact of door contact met handdoeken, sokken of schoenen. Een persoon met een beschadigde of natte huid, of die in contact komt met ruwe ondergrond, heeft meer kans om de infectie op te lopen. Iemand met een huidbeschadiging zoals wondjes, kloven of sneetjes op zijn voetzolen, heeft meer kans om voetwratten in of rond openbare zwembaden op te lopen.

Voetwratten en zwemmen

Een persoon met een beschadigde of natte huid, of die in contact komt met ruwe ondergrond heeft meer kans om de infectie op te lopen. Iemand met kloven, scheuren of sneetjes op zijn voetzolen heeft bijvoorbeeld meer kans om voetwratten te krijgen in of rond openbare zwembaden. Draag daarom slippers in gemeenschappelijke doucheruimten en bedek uw wrat met een waterdichte pleister wanneer je gaat zwemmen om te vermijden dat je anderen besmet.