Wratten op de voeten

Voetwratten, ook wel bekend als plantaire wratten, worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus. HPV komt veel voor en je kan er op veel plaatsen mee in contact komen. Het kan zich verspreiden van persoon tot persoon. Je kan ook besmet worden na contact met een oppervlak waarop het virus aanwezig is.

Dit kunnen warme, vochtige plaatsen zijn, zoals de binnenkant van een schoen, de vloer van een openbaar zwembad, van een sportzaal of doucheruimte. Het virus heeft vaak een incubatieperiode van enkele weken of maanden. Zodra deze periode voorbij is, kan een enkele wrat of zelfs een cluster van wratten op elk moment de kop opsteken. Het goede nieuws is dat, naar mate je ouder wordt, het minder waarschijnlijk is dat er nieuwe wratten ontwikkelen. Dit komt doordat het afweersysteem het HPV beter en eerder herkent en aanvalt, waardoor het wrattenvormende virus minder kans krijgt wratten te ontwikkelen.

Voetwratten kunnen plat en ruw zijn en zijn meestal duidelijk begrensd. Ze kunnen vlezig of een bruinachtige kleur hebben en hebben zwarte stipjes in hun kern. De zwarte stipjes zijn de uiteinden van uitgedroogde bloedvaten.  

Omdat wratten gevoed worden door bloed, kan het langer duren voor ze genezen. Dit vraagt geduld. Daar waar een likdoorn vaak wel binnen enkele dagen verdwenen is, moeten wratten met een krachtige behandelingsmethode behandeld worden. Deze behandeling verwijdert niet alleen de wrat maar ook de wortels ervan worden definitief vernietigd.

 

 • Teenwratten
  Teenwratten maken deel uit van de humaan papillomafamilie. Net als likdoorns groeien voetwratten naar binnen in de voeten en tenen. Teenwratten zijn een soort van voetwratten. Voetwratten maken verbinding met de bloedbaan, zodat ze lang en gelukkig kunnen leven, aangezien ze houden van warme voeten.  
  Voetwratten zijn zeer eeltig en hoornachtig en de wrat heeft een bloemkoolachtig uiterlijk met vele zwarte puntjes in de wrat. Ze bloeden gemakkelijk en de opbouw van eelt kan ervoor zorgen dat het oncomfortabel aanvoelt om erop te lopen.  

 • Voetwratten
  Voetwratten, of verrucae, zijn een soort van wratten die zich op voetzolen ontwikkelen. Fysieke druk zorgt ervoor dat ze naar binnen groeien. Ze maken ook een verbinding met de bloedbanen zodat ze van zuurstof en voedingstoffen worden voorzien. Voetwratten houden van het klimaat op de voet.
  Wratten komen in vele vormen en maten voor. Een wrat kan eruitzien als een klein bloemkooltje, een bultje met een ruw oppervlak op de teen, of kan vlakker zijn zoals voetwratten. Voetwratten kunnen op elk deel van de voet voorkomen. Hoe groter de eeltplek en wrat is, hoe pijnlijker het is om erop te lopen. Het voelt alsof je rondloopt met een steentje in je schoen. De druk die ontstaat door staan of wandelen zorgt ervoor dat de voetwrat het huidoppervlak in wordt geduwd. Er vormt zich een laag dikke, harde huid over de wrat, die lijkt op eelt. Soms zijn er donkere vlekjes zichtbaar onder het oppervlak van de wrat. Wratten bedekken huidplooien en lijnen in de huid. Dit is een manier om het verschil te zien tussen wratten en andere huidaandoeningen, zoals fibromen en moedervlekken.
  Omdat wratten leven van ons bloed, kan het langer duren voor ze genezen. Dit vraagt wat geduld, terwijl men een likdoorn vaak wel binnen enkele dagen kwijt is. Wratten moeten met een krachtige behandelingsmethode behandeld worden, die niet alleen de wrat verwijderd, maar ook de wortels ervan definitief vernietigd.
  Draag altijd slippers op gemeenschappelijk gebruikte plaatsen zoals sportzalen, zwembaden en kleedkamers, om besmetting te vermijden.

 • Verruca
  De term “plantaire wratten” wordt gebruikt voor wratten die voorkomen op de voetzolen. De voetzool is het “plantaire” oppervlak. De Latijnse naam voor deze wratten is verrucae plantaris.  
  Voetwratten komen soms voor op de hielen en tenen. Voetwratten zien eruit als harde, dikke plekjes huid met zwarte stipjes. Ze groeien vaak de huid in door het gewicht van de persoon, die de wrat de voetzool in duwt. Voetwratten kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer ze voorkomen op plaatsen op de voet waar het gewicht op rust bij het staan of lopen. Het komt vaak voor dat verrucae verstopte bloedvaten hebben, die eruit zien als zwarte stipjes in het midden, met een hard, wit gebied er omheen. 
  Voetwratten (ook verrucae genoemd) bevatten één of meerdere gevoelige diepe wortels,  “myrmecia” genoemd, die naar binnen groeien in de voetzool.