Verschillende types van wratten

Wratten zijn de meest voorkomende type huidinfectie. Wratten zijn infecties van de huid met het humaan papillomavirus. Van dit virus bestaan meer dan 100 verschillende virusstammen.

Wratten beginnen gewoonlijk te groeien na contact met één of meerdere virusstammen van HPV. Het virus zorgt ervoor dat de bovenste huidlagen snel aangroeien, wat zorgt voor de afwijkende niet kwaadaardige (niet-canceromateuze) huidvergroeiing. Wratten kunnen soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals fibromen, moedervlekken en verhoorning, zoals actinische keratose. De eigenschappen en symptomen van wratten zijn afhankelijk van het soort wrat. Er zijn acht categorieën van virale wratten, die gewoonlijk geklasseerd worden naar locatie op het lichaam en hoe ze eruit zien.  

 

Plantaire wratten of voetwratten (verrucae) 

De term “plantaire” wratten wordt gebruikt voor die wratten die voorkomen op de voetzolen. De voetzool is het “plantaire” oppervlak. Deze wratten hebben de Latijnse benaming verrucae plantaris. Wortie is geschikt voor de behandeling van voetwratten.

 

 • Verrucae  
  Voetwratten lijken harde, dikke stukjes huid met zwarte stipjes. Gewoonlijk groeien deze in de huid door de druk van het gewicht van de persoon, dat de wratten terug in de voetzool duwt. Voetwratten kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer ze zich bevinden op delen van de voet die het gewicht dragen bij het staan of wandelen. Het komt vaak voor dat voetwratten gestolde bloedvaten bevatten, die zien eruit als een zwarte stip in het midden van de wrat. Rond de zwarte puntjes zit een hard, wit gebied, de verhoornde huid.  Voetwratten, verrucae, bevatten één of meerdere gevoelige naar binnen groeiende diepe wortels, de ‘myrmecia’. Ze komen soms ook voor op de hiel of tenen. Wortie is niet geschikt voor de behandeling van waterwratten. Wortie is geschikt voor de behandeling van verrucae.

 • Mozaïekwrat
  Een mozaïekwrat is meestal een groep van voetwratten die heel dicht bij elkaar liggen op een klein gedeelte van de voet. Mozaïekwratten treden meestal op bij onbehandelde wratten die een diameter van enkele centimeters of meer kunnen hebben op de voet. Ze verspreiden zich in clusters van meerdere wratten en ontwikkelen zich vaak op  handpalmen of voetzolen. Wortie is geschikt voor de behandeling van kleinere mozaïekwratten.

 • Platte / vlakke wratten (verruca plana)
  Platte, of vlakke wratten heten ook wel waterwratjes (Molluscum contagiosum). Ze zijn plat, glad en hebben vaak een ronde vorm. Meestal zijn ze geel– of bruinachtig van kleur of huidkleurig. Vlakke wratten noemt men vaak ook jeugdwratten, aangezien ze het vaakst gezien worden bij kinderen. Men ziet ze vaak op het gezicht, de handen, de nek of op de benen. En ze komen vaak voor in grote aantallen van 20 tot 100 wratten die gegroepeerd zijn in een cluster. Waterwratten worden veroorzaakt door een ander wrattenvirus dan gewone wratten. Waterwratten worden veroorzaakt door een pokkenvirus. Wortie is niet geschikt voor de behandeling van waterwratten.

 • Verruca beter bekend als voetwrat
  De term “plantaire wratten” wordt gebruikt voor wratten die voorkomen op de voetzolen. De voetzool is het “plantaire” oppervlak. Deze wratten noemt met ook verrucae, enkelvoud verruca. Voetwratten lijken harde, dikke stukjes huid met zwarte stipjes. Ze komen soms voor op de hielen en op tenen. Gewoonlijk groeien deze terug in de huid door het gewicht van de persoon, dat de wratten terug in de voetzool duwt. Voetwratten kunnen pijnlijk zijn, vooral wanneer ze zich bevinden op de delen van de voet die het gewicht dragen bij het staan of wandelen. Het komt vaak voor dat voetwratten ingedroogde bloedvaten bevatten, die eruitzien als een zwarte stip in het midden, met een hard, wit gebied er rond om heen. Voetwratten (verrucae) bevatten één of meerdere gevoelige diepe wortels, de ‘myrmecia’ op de voetzool die naar binnen groeien. Voetwratten treft men soms aan op de hiel of tenen.
   
 • Zaadwrat of gewone wrat (verruca vulgaris)
  Gewone wratten, ook bekend als zaadwratten, treden meestal op aan de rugzijde van vingers en tenen, of op de knieën. Ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan het ruwe, bloemkoolachtige uiterlijk. Gewone wratten kunnen op iedere plek op het lichaam voorkomen, maar meestal is dit op knokkels, vingers en ellebogen. Deze wratten op handen en vingers zijn verdikte bultjes. Ze worden ook wel aangeduid als papels of plaques en kunnen kleine zwarte of donkere puntjes bevatten. Dit zijn ingedroogde bloedvaten. Vaak denken mensen dat deze puntjes de “zaadjes” van de wrat zijn, maar dit is niet het geval. Gewone wratten veroorzaken meestal weinig tot geen ongemak, behalve wanneer ze voorkomen op plaatsen waar ze onderhevig zijn aan herhaalde wrijving of druk. Wortie is geschikt voor de behandeling van zaadwratten en gewone wratten.

 

Andere veelvoorkomende types van wratten

 

Periunguale wratten groeien het liefst aan de zijkanten van, of onder de nagels en kunnen de nagelgroei verstoren. 

Langwerpige staafwratten, een verruca filliformis is een langwerpige (staafvormige) wrat. De filliforme wrat wordt ook gewoon door HPV (humaan papilloma virus) veroorzaakt. Anders dan de gewone wratten (verruca vulgaris) zitten filliforme wratten vooral in het gezicht; op de oogleden, op of rond de lippen en op de neus. Op een filliforme verruca, maar ook op een gewone verruca kan een cutane hoorn ontstaan.

Deze wratten zijn van het soort waarmee heksen in films en sprookjes worden uitgedost op kinnen of neuzen. Een staafvormige wrat heeft een vorm die lijkt op een vinger en is meestal vleeskleurig.

Orale wratten kunnen voorkomen op de lippen en zelfs aan de binnenzijde van de wangen. Ze bevatten papilloma-plaveiselcellen.

Genitale wratten is een seksueel overdraagbare aandoening en deze wratten groeien op de genitaliën. Genitale wratten kunnen mensen vatbaar maken voor baarmoederhalskanker of kanker van de penis of vulva. Raadpleeg je arts indien je genitale wratten hebt of als je hier niet zeker van bent.

 

Wortie is niet geschikt voor de behandeling van genitale wratten, orale wratten, periunguale wratten en langwerpige staafwratten.