Zijn wratten besmettelijk?

Het immuunsysteem van elke persoon reageert anders op HPV. Niet iedereen die ermee in aanraking komt ontwikkelt wratten. Zelfs mensen uit dezelfde familie kunnen anders op het virus reageren.

De HPV-stammen die voetwratten veroorzaken zijn niet heel besmettelijk. Het virus wordt dus niet gemakkelijk doorgegeven van de ene persoon aan de andere. Maar het virus gedijt goed in warme, vochtige omgeving. Wratten en voetwratten worden meestal veroorzaakt door direct huidcontact of door contact met oppervlakken die besmet zijn met het humaan papillomavirus (HPV).

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit zorgt voor een teveel aan keratine in de bovenste huidlaag wat een hard, ruw bultje vormt. Wratten verspreiden zich niet gemakkelijk, maar ze kunnen doorgegeven worden van de ene persoon naar de andere door nauw huidcontact of door contact met besmette voorwerpen of oppervlakken, zoals: handdoeken, scheerbenodigdheden, nagelvijlen, puimstenen, schoenen en sokken, gebieden rond zwembaden, vloeren van gemeenschappelijke kleedruimten, etc. Zodra handdoeken en andere gebruiksvoorwerpen, die in contact gekomen zijn met een wrat, zijn gereinigd of gewassen met zeep en gespoeld zijn, kunnen deze voorwerpen anderen niet meer besmetten met het wrattenvirus.

Het is moeilijk om wratten en voetwratten compleet te vermijden. Maar je loopt meer kans om besmet te worden als je huid nat en/of beschadigd is. Nadat je besmet bent, kan het weken of zelfs maanden duren voor er een wrat of voetwrat verschijnt. Wratten en voetwratten voorkomen is eenvoudig, maar iedereen komt op een bepaald moment in zijn leven in contact met het wrattenvirus HPV. Onthoud – er is geen reden om niet deel te nemen aan activiteiten, zoals sport of zwemmen, als je een wrat of voetwrat hebt. Maar het is een goed idee om ze met een pleister te bedekken. Je kunt beter niet blootsvoets naar openbare ruimte gaan. Het is beter een sok en/of schoeisel voor voetwratten dragen.

Zijn voetwratten besmettelijk?

Voetwratten worden veroorzaakt door een besmetting van de buitenste huidlaag van voetzolen met het humaan papillomavirus (HPV).

Er zijn meer dan 100 humaan papilloma virusstammen, maar slechts enkelen veroorzaken wratten op de voetzolen. Andere soorten van HPV veroorzaken eerder wratten op andere gebieden van de huid of op slijmvliezen. Het immuunsysteem van elke persoon reageert anders op HPV. Niet iedereen die met HPV in contact komt ontwikkelt wratten. Zelfs in dezelfde familie kunnen mensen verschillend reageren op het virus.

De HPV-virusstammen, die voetwratten veroorzaken, zijn niet zeer besmettelijk. Het virus wordt dus niet gemakkelijk doorgegeven van de ene persoon naar de andere door direct contact. Maar het virus gedijt goed in warme, vochtige omgevingen. Je kunt het virus dus oplopen door blootsvoets rond te lopen in zwembaden, gemeenschappelijke douches of kleedkamers. Wanneer het zich verder verspreidt, vanaf de eerste plaats van besmetting, kunnen er meer wratten ontstaan.

Het virus heeft “porte d’entree’ nodig, een punt waarop het de huid kan binnendringen, zoals:

 • Kloven in droge huid;
 • Snij –of schaafwonden;
 • In water geweekte huid;

 

Wrattenvirus

Het virus, dat wratten veroorzaakt, kan enkel doorgegeven worden door nauw huid-op-huidcontact, of door contact met handdoeken, sokken of schoenen. Een persoon waarvan de huid beschadigd of nat is, of die in contact komt met ruwe oppervlakken, heeft meer kans om de infectie op te lopen. Een persoon met wondjes, kloven of sneetjes op de voetzolen heeft bijvoorbeeld meer kans om voetwratten op te lopen in en rond openbare zwembaden. Het is heel moeilijk om contact met het wrattenvirus compleet te vermijden. De volgende preventiemaatregelen kunnen wratten en voetwratten helpen voorkomen:

 • Draag slippers in openbare douches;
 • Bedek uw wrat of voetwrat met een waterdichte pleister voor je gaat zwemmen;
 • Vermijd om wratten van andere mensen aan te raken en om handdoeken, sokken en schoenen te delen;
 • Krab of pulk niet aan uw wrat, aangezien er dan meer kans is op verspreiding;
 • Als je nagelvijlen of puimstenen gebruikt op uw wrat of voetwrat, gebruik deze dan niet op andere delen van uw huid;
 • Vermijd om over wratten op uw gezicht, benen of andere lichaamsdelen te scheren. Dit kan het virus dat wratten veroorzaakt doen verspreiden;
 • Vermijd krabben of bijten aan een wrat;
 • Vermijd nagelbijten;

 

Aangezien ieder immuunsysteem anders werkt, ontwikkelen sommige mensen wratten wanneer ze in contact komen met HPV, terwijl dit bij anderen niet het geval is. Het risico dat je wratten krijgt via een ander persoon is klein, maar het kan wel. Genitale wratten zijn veel besmettelijker.