Wratten en kinderen

Iedereen kan wratten krijgen, maar kinderen krijgen ze vaker dan volwassenen. Veel kinderen krijgen wratten, hoewel sommige kinderen ze helemaal nooit krijgen.

Dokters weten niet waarom sommige kinderen wratten krijgen en andere kinderen niet. Het zou kunnen zijn dat het immuunsysteem van sommige mensen, dat tegen infecties vecht, hen minder vatbaar maakt om wratten te krijgen. Het HPV-virus dat wratten veroorzaakt is een ziektekiem. Het houdt van warme, vochtige plaatsen, zoals kleine sneetjes, kloven  of krabwonden op de voeten. Zodra het virus een lekker warm plekje vindt op de huid, begint een wrat zich te ontwikkelen. Wratten kunnen gedurende vele maanden groeien – soms wel tot een jaar of meer – voor ze groot genoeg zijn om zichtbaar te worden. Dus wanneer je een wrat krijgt, weet je nooit wanneer je in contact gekomen bent met HPV. Als je een handdoek, oppervlak, of iets anders aanraakt dat gebruikt is door iemand met een wrat, kan je HPV krijgen. Kinderen die op hun vingernagels bijten of eraan pulken krijgen vaker wratten dan kinderen die dit niet doen. Dat is de reden waarom het belangrijk is om niet aan wratten te pulken, te wrijven of krabben, zowel bij jezelf als bij een andere persoon.

Jeugdwratjes

Vlakke wratjes worden ook jeugdwratjes genoemd, waarschijnlijk omdat kinderen ze vaker krijgen dan volwassenen. Deze wratjes zijn klein en hebben ongeveer de grootte van een speldenkop. Ze zijn gladder dan andere soorten van wratten en hebben een vlakke bovenzijde. Een vlakke wrat kan roze, lichtbruin of geel zijn. De meeste kinderen, die vlakke wratjes hebben, krijgen deze op hun gezicht, maar ze kunnen ook groeien op armen, knieën of benen. Er kunnen tot 100 vlakke wratjes in een cluster voorkomen. Deze wratjes worden veroorzaakt door een pokkenvirus.