Wratten op handen & vingers

Wratten komen vaak voor op vingers of handen. Hoewel wratten op sommige vlakken last kunnen geven, zijn wratten ondanks hun uiterlijk meestal onschuldig. Dit betekent echter niet dat ze simpelweg genegeerd mogen worden. De meeste mensen willen liever geen complicaties en willen niet dat wratten het aanzicht van hun huid verandert.

Gewone wratten of zaadwratten zijn kleine, korrelige goedaardige gezwelletjes op de huid, die meestal voorkomen op de vingers en handen. Deze wratten voelen hard aan en bevatten vaak kleine zwarte stipjes, die ook weleens zaadjes genoemd worden. Dit zijn kleine, verstopte en ingedroogde bloedvaatjes.   

 

Gewone wratten worden veroorzaakt door een virus en doorgegeven door aanraking. Kinderen en jonge volwassenen hebben meer kans om wratten te krijgen op vingers en handen. Na een tijdje verdwijnen ze meestal, maar veel mensen kiezen ervoor om ze weg te laten halen omdat ze er last van hebben of zich ervoor schamen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 • Handwratten
  Handwratten komen voor op de handen en voetwratten op voetzolen.
  Gemiddeld genomen zijn handwratten klein en hebben ze ongeveer de grootte van een linze. Maar sommige wratten worden groter en handwratten kunnen soms in clusters groeien. Dan noemen we ze mozaïekwratten.  
  In sommige wratten zitten er kleine zwarte stipjes. Sommige mensen noemen deze wratten  “zaadwratten”. Handwratten steken boven de huid van de hand uit. Het risico dat je een handwrat krijgt van een andere persoon is klein. Het risico van mensen om een wrat te krijgen verschilt: mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoeliger voor wratten dan mensen met een actief immuunsysteem. Maar ook bij mensen met een gezond immuunsysteem kunnen wratten ontstaan. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven wratten.

 

 • Vingerwratten
  Vingerwratten zijn kleine, knobbelige gezwelletjes op de vingers; afhankelijk van de plaats waarop ze voorkomen kunnen ze vlezig zijn. Wratten op vingers zijn er in vele vormen en afmetingen. Meestal zijn ze rond, wit en hebben ze een zwarte stip in het midden. Dit is een ingedroogd bloedvat. De bloedvaten groeien in de kern van de wrat en voorzien deze van bloed. Wratten op de handen en vingers zijn goedaardig. Wratten op vingers zijn meestal meer verheven dan op voeten. Wratten zijn meestal pijnloos, maar als de wrat groeit op een plek waar er zich een drukpunt bevindt, op een vinger of op de voetzolen, kan dit wel pijnlijk zijn. Door eraan te prutsen of bijten, kunnen ze gaan bloeden en verspreiden ze zich.


 • Verruca op de handen
  Wratten en verruca zijn er in alle vormen en maten. Ze kunnen op elk lichaamsdeel voorkomen, maar komen het vaakst voor op de handen en voeten. Verrucae of voetwratten, zijn besmettelijke vergroeiingen van de huid, die ook op kunnen duiken op de handen. Ze komen voor bij ongeveer 5% van de kinderen en worden veroorzaakt door een subtype van het humaan papillomavirus, dat binnendringt via direct contact met de huid. Kinderen en tieners lopen het meeste risico, maar sommige mensen lijken hier meer vatbaar voor te zijn dan anderen. Voetwratten zijn kleine, knobbelige, soms bloemkoolvormige of vlezige gezwelletjes, afhankelijk van de plaats waar ze zich bevinden. Ze zijn rond, vaak wit en hebben een zwart puntje in het midden (van een bloedvat). Wratten zijn meestal pijnloos, maar wanneer ze groeien op plaatsen waar druk op komt zijn ze vaak wel pijnlijk.